Mijn moeder als bron van inspiratie

Mijn moeder als bron van inspiratie Ik wil je graag meenemen op een reis terug in de tijd. Naar een reis in blind vertrouwen in gezond en puur eten. Waarbij ik hoop dat je, als je na het lezen van dit verhaal jouw ogen even sluit, ook jouw fijne herinnering aan dat gevoel van blind vertrouwen kunt oproepen.
 
De reis begint in mijn jeugd. Bijna dagelijks nog denk ik met veel liefde terug aan mijn vader en moeder en de manier waarop ik ben opgegroeid en opgevoed. Ik kom uit een groot boerengezin van tien kinderen, wij woonden in het Groene Hart van Nederland. Onbekommerd en onbezorgd en vol vertrouwen.
 
Ontbijten met zelfgemaakte kaas en boter
In mijn herinnering zie ik mijn ouders ‘s morgens in alle vroegte zich klaar maken om de koeien te gaan melken. Als zij dan na de vroege dag en dauw terug kwamen gingen we ontbijten met heerlijke verse melk, eieren, zelfgemaakte kaas en boter. Hierna ging mijn vader weer aan het werk op de boerderij en mijn moeder zorgde ervoor dat wij als kinderen op school kwamen. Als mijn moeder dan terug kwam genoten mijn vader en moeder samen van een kopje koffie uit pas gemalen koffiebonen en namen ze de werkzaamheden door en verdeelden die.
 
Elke dag een lekkere en gezonde middagmaaltijd

Mijn moeder zorgde er altijd voor dat zij, naast haar gebruikelijke werkzaamheden, ook het voorbereiden van de middagmaaltijd op haar ‘bordje’ kreeg. Het voorbereiden en maken van de middagmaaltijd, dat vond ze geweldig. Daar kreeg ze veel voldoening door, omdat haar kennis en kunde van bereidingsvolgorde, dosering van de ingrediënten en een mooie compositie ervan maken er goed bij van pas kwam. Alles wat ze deed en hoe ze dat deed was daarbij belangrijk, overal had ze een gedachte bij. Waarom ze juist op die dag dat gerecht maakte en op een andere dag een ander, in het kader van onze gezondheid bijvoorbeeld, of vanwege de seizoenen en omgaan met dat wat er op dat moment voorradig was aan ingrediënten.
 
Alles vers, veilig en vertrouwd
Waar ze boven alles zo van genoot, was dat alles namelijk vers, veilig en vertrouwd was. Vlees van eigen koeien en aardappelen, groenten en zorgvuldig gekozen kruiden uit eigen tuin. Als wij dan om twaalf uur ‘s middags thuis kwamen hing er een heerlijk pallet aan geuren in en rondom ons huis. Die geuren verrieden al grotendeels de smaak van het gerecht en gaven ons meteen al een fijn warm thuisgevoel en het blinde vertrouwen in gezonde en lekkere voeding.
 
Op die manier ben ik eigenlijk altijd blijven leven, ook met mijn eigen gezin. Mijn moeder was en is nog steeds een voorbeeld voor mij. Vooral nu de laatste jaren blijkt dat je voedsel uit de reguliere winkels niet altijd kunt vertrouwen, is mijn moeders manier van eten koken en vooral ook het eten voorbereiden en niet te vergeten verbouwen weer helemaal in mijn systeem terug gekeerd. Ik vul het aan met wat er momenteel aan kennis over de natuur vrijkomt, over wat gezonde producten zijn en hoe je die tot heerlijke gerechten kunt verwerken, en die kennis wil ik graag met jou delen.
 
Want ik gun iedereen een goede gezondheid en dat fijne warme gevoel van goed worden verzorgd, in blind vertrouwen dat het goed is en goed komt. Zoals het vroeger was en waar onze maatschappij steeds meer naar terugverlangt en terugkeert. Ik wens iedereen daarom veel inspiratie, een goede gezondheid, (moeder)liefde en heerlijke gerechten toe.
 
Annie van Dam-Kastelein

Meer blogs

Kookvlog #6: Moederdagfudge

Speciaal voor moederdag! Ik maakt vandaag overheerlijke moederdagfudge! Heerlijk voor bij een kopje koffie of thee.

Lees meer

Kookvlog #5: Kalfsschnitzel

Vandaag maak ik een lekker stukje kalfsschnitzel!

Lees meer

Kookvlog #2: Zelfgemaakte Granola

Annie maakt vandaag overheerlijke zelfgemaakte Granola! We hebben nu ook een aanbieding! Een pot Granola met een potje bloemenhoning voor maar 10 euro!

Lees meer

Kookvlog #1: Gehaktbrood van kalfsvlees

Alle ingrediënten komen van de eigen boerderij. Van het kookboek zijn inmiddels al een paar duizend exemplaren verkocht, in verschillende talen. Logisch want de lekkere recepten zijn toegankelijk voor iedereen en dankzij de duidelijke uitleg kan iedere thuiskok direct aan de slag.

Lees meer